home
 

REIKI MASTER BERTHA DE BOER

Master Bertha de Boer werd geboren in 1954.Haar oorspronkelijke beroep is medisch secretaresse. Na een verhuizing in 1992 naar het oosten van het land werd haar aandacht getrokken door Reiki. In 1994 deed zij de eerstegraads cursus bij Arie Luijerink, in 1995 volgde de tweedegraads cursus.
Een zoektocht volgde; ze deed o.a. een tweejarige beroepsopleiding Tarotist, studeerde psychosynoptologie, Hebreeuws en Grieks en begon uiteindelijk aan een opleiding psycho-energetisch therapeut; een opleiding die zij niet af zou maken omdat het was of “iets” haar steeds meer in de richting van de Master opleiding begon te duwen.

Ze heeft in de loop der jaren een enorme ervaring opgedaan met deze natuurlijke manier van genezen. Ze verzorgde jaarlijks cursussen voor haar opleidende master, werkte mee als vrijwilliger bij een Reiki hulpverleningsgroep op non-profitbasis en staat al jaren geregistreerd als zelfstandig Reiki behandelaar. In het jaar 2000 ontving zij de belangrijke Japanse onderscheiding “de Usui Penning”, als erkenning van het belang van haar vrijwilligerswerk.

In het jaar 2000 begon zij aan de opleiding tot Master en na het afronden hiervan werd zij op het Griekse eiland Poros ingewijd tot Reiki Master en mag zij het Usui Systeem van natuurlijk genezen zelf onderwijzen.

Reiki Master Bertha de Boer
Debussystraat 6
6904 HH Zevenaar
Telefoon 0316 – 343810
www.reikihuisgelderland.nl
e-mail : info@reikihuisgelderland.nl

 

Een zoektocht met als uiteindelijk doel:
Reiki Master worden!

Reiki, tarot, reïncarnatie, kosmos, chakra’s en aura’s, al dat soort “dingen”. Ik had er nooit van gehoord. Steeds druk met het gezin, de eigen zaak, werken, werken en werken. Dat er nog andere dingen bestonden, daar was ik me niet van bewust.

Tot op een dag, ergens in 1991 denk ik, we op vakantie zouden gaan. In alle drukte was ik vergeten een boek in mijn tas te stoppen om tijdens de reis wat te lezen te hebben. Op Schiphol aangekomen rende ik nog even een boekwinkel in en greep een boek van de plank waarvan de omslag me wel aanstond. Eenmaal in het vliegtuig haalde ik het boek uit de zak en zag ik dat ik een boek van Shirley MacLaine gekocht had met als titel: Op glad ijs. Een beetje geïrriteerd vroeg ik me af waarom ik nou juist dat boek gekozen had. Het ging over meditatie, karma, mediums energieën, etc. Allemaal dingen die me niets zeiden. Het was het verhaal van de spirituele zoektocht van Shirley MacLaine zelf.
Al lezende werd mijn interesse toch wel gewekt en uiteindelijk raakte ik zo geboeid dat ik het al snel uit had en het steeds opnieuw las. En ik begon met te interesseren voor al die dingen die zij beschreef. Toen we terugkwamen van vakantie kwam ik “toevallig” in aanraking met iemand die een Reiki cursus had gevolgd en zij behandelde mijn schouders en nek omdat ik daar door RSI veel pijn aan had. Het hielp ook nog! In diezelfde periode kwam ik in de ziektewet terecht en later in de WAO. Ik had veel lichamelijke klachten en eigenlijk moest ik fysiek steeds een beetje meer inleveren vanwege pijnklachten. Later zou blijken dat ik een vorm van reuma heb. Ik viel in een diep gat; altijd gewerkt en nu was ik op een punt aangeland waarop ik niet veel meer kon. Een arm in het gips om hem rust te gunnen, lopen met een kruk en af en toe had ik een rolstoel nodig of langere afstanden te overbruggen.

In 1992, na een verhuizing van het westen naar het oosten des lands, en nog steeds zittende in dat diepe gat, begon ik te lezen. En omdat door het boek van Shirley MacLaine mijn interesse was gewekt voor wat ze het “paranormale” noemen las ik alles wat los en vast zat over dit onderwerp. Ik las over tarot, over chakra’s en energievelden, en ook over Reiki. Ik kreeg het Reiki Groeiboekje in handen van Arie Luijerink, Reiki Master uit Zaandam (daar had ik nota bene gewoond, kwam er net vandaan). Ik heb het in een ruk uitgelezen en me meteen opgegeven voor de eerstvolgende eerstegraads cursus omdat ik “dat” ook wel wou leren. De cursus was in Eindhoven en ik ben er met de trein heengegaan en meteen het hele weekend gebleven omdat het fysiek te zwaar voor me was om steeds heen en terug te gaan. Na de cursus kwam ik op zondagmiddag terug in Zevenaar en mijn echtgenoot Rob stond op me te wachten bij het station. Hij stond bij wijze van spreke met het stoffer en blik klaar om me uit te trein te vegen maar dat was helemaal niet nodig. Ik voelde me prima en zo fris als een hoentje.

Die eerstegraads cursus heeft veel voor me gedaan. Voor die tijd was ik vaak verdrietig en zag ik alleen de dingen die ik NIET meer kon. Na die cursus realiseerde ik me dat er nog zat dingen overbleven die ik WEL kon doen; leren bijvoorbeeld.
Ik begon aan een hele rij pittige Hbo-opleidingen. Een tweejarige beroepsopleiding voor Tarotist, een opleiding waar ik heel veel opstak over filosofie, (para)psychologie, kosmologie, astrologie, verschillende religies etc. Er ging een wereld voor me open.
Omdat ik inmiddels heel graag ook de tweedegraads cursus bij Arie wilde gaan doen werd ik gastvrouw voor zijn cursussen in Zevenaar. Een van de manieren om het geld bij elkaar te sparen als je dat niet hebt. In 1994 deed ik de cursus.
De inwijding in de tweede graad was heel mooi, ik denk dat ze dat een “mystieke ervaring” noemen. Tijdens die inwijding werd ik een enorme vogel die met gespreide vleugels over de bossen en bergen zweefde en dat gaf een absoluut gevoel van vrijheid en bevrijding. Met de tweede graad heb ik heel veel narigheid en oude emoties uit het verleden kunnen opruimen en ook nog wat angsten overwonnen. Ik bleef gastvrouw voor Arie omdat ik dat ontzettend fijn vond om te doen en ik werd vrijwilliger voor een van de crisislijnen van het Reiki Centrum in Leersum.

Omdat ik tijdens de Tarotopleiding gefascineerd was geraakt door de Kabbalah, de mystieke Joodse leer, sloot ik me aan bij een groepje studenten dat symbolisch Hebreeuws studeerde. Dit zou ik drie jaar doen. Tijdens diezelfde drie jaren volgende ik de opleiding tot psychosynoptoloog, een alternatieve holistische vorm van psychologie die lichaam, geest en ziel met elkaar verbindt en ze niet los van elkaar ziet.

Na het beëindigen van deze opleiding begon ik aan de driejarige opleiding psycho-energetisch therapeut, een opleiding die ik niet af zou maken.
Aura’s lezen, chakra’s healen etc. Door (voor mij althans) ingewikkelde handelingen en toestanden moest je de energievelden en chakra’s van anderen in evenwicht brengen. Ik kon dat niet, het enige dat ik deed was vragen of ik mijn handen op iemand neer mochtleggen en Reiki mocht geven. Iets waar de lerares niet echt blij mee was maar mijn medestudenten genoten ervan.
Tijdens de cursussen die Arie bij mij thuis gaf werd mij wel eens gevraagd waarom ik zelf geen Reiki Master wou worden; “waarom doe jij dat niet zelf” werd me dan gevraagd. Ik dacht werkelijk dat er bij die mensen een steekje los zat, maar nu dank ik ze van harte dat het “zaadje” werd geplant en begon te ontkiemen. In de opleiding psycho- energetisch therapeut voelde ik met niet thuis en het begon langzaam van binnen te borrelen, en dat borrelen werd steeds erger. Het was alsof er steeds harder aan me getrokken werd in de richting van het Masterschap. Als ik Arie aan het werk zag dacht ik “dat wil ik ook” en “dat kan ik ook”, maar er was van alles wat me tegenhield. Twijfels of ik dat wel zou kunnen en dan kwam er nog het financiële aspect om te hoek kijken.
Maar in september 2001 heb ik de knoop doorgehakt en ben ik met Arie gaan praten. Arie zei tegen mij: “ben je er eindelijk achter wat je doel is?”.
Ja Arie, ik was er eindelijk achter, ik wilde me wijden aan het leren van Reiki aan anderen, mijn kennis overdragen en anderen vertellen wat mij zo boeit en fascineert, hoe Reiki mijn eigen leven verrijkt heeft en dat het me geleerd heeft sterker te zijn en dat het me heeft laten inzien dat er zoveel dingen mogelijk zijn.

Mijn zoektocht begon met een boek dat ik niet eens wilde hebben maar dat me bij “toeval” in de schoot geworpen werd. Dit boek heeft me met mijn neus in een andere richting geduwd, me bewust gemaakt van het feit dat er meer dingen zijn dan alleen dat wat je werkelijk ziet en wat tastbaar is. Na veel omzwervingen en allerlei opleidingen ben ik aangeland waar ik me thuis voel, bij Reiki.
Het enige wat ik naast Reiki nog doe is Grieks leren omdat ik Reiki naar Griekenland wil brengen. Een droom die in 2004 lijkt uit te komen.

Dit stukje heb ik geschreven in de vroege morgen van de laatste dag van 2002, wetende dat ik op 17 februari (mijn 49e verjaardag) op het Griekse eiland Poros zal worden ingewijd tot Reiki Master.
Ook deze inwijding was een hele bijzondere ervaring en heeft heel veel met me gedaan.
Het heeft me bewuster en weer een stukje sterker.

Bertha