home
 
WAT IS REIKI

Reiki is een natuurlijke en effectieve manier van genezen waarvoor je niet anders nodig hebt dan je handen. Letterlijk vertaald betekent het Japanse woord Reiki “universele levensenergie” en het wordt ook wel het “Usui System of Reiki Healing” genoemd, naar dr. Mikao Usui, de herontdekker van het werken en genezen met deze helende energie. Reiki kenmerkt zich door eenvoud.

Al sinds mensenheugenis bestaan er geneeswijzen die berusten op het overdragen van universele levensenergie, een bron van kracht die alle leven voortbrengt en in stand houdt. Men name in oude oosterse culturen had men kennis van deze manier van genezen. De Tibetanen gebruikten deze kennis duizenden jaren geleden al om hun lichaam te genezen en hun geest tot rust te brengen.

Bij een gebrek aan deze levensenergie verzwakt het immuunsysteem van de mens. Dit kan tot gevolg hebben dat ziekte eerder een kans krijgt, dat iemand bijvoorbeeld lichamelijk, geestelijk en emotioneel uit balans raakt of totaal opbrand (burn out). Een (zelf) behandeling met Reiki activeert het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest. Hierdoor wordt het mogelijk om pijnlijke emoties, als gevolg van gebeurtenissen uit het (nabije) verleden of het heden op een vriendelijke manier te verwerken en los te laten. Door deze genezingsprocessen komt er ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Niet alleen genezing van het lichaam wordt door Reiki gesteund. Het helpt ook om negatieve gedachtepatronen en oude, onverwerkte emoties los te laten en te verwerken.

Reiki is nooit strijdig met andere, al dan niet reguliere geneeswijzen. Het kan een welkome aanvulling zijn bij de behandeling van vrijwel elke kwaal of ziekte. Negatieve bijwerkingen van medicijnen worden door Reiki vaak grotendeels weggenomen zonder dat het de werking ervan beïnvloedt. Hierdoor kan het genezingsproces voorspoediger verlopen.

Lange tijd leek het of de mensheid deze kennis om energie te ontvangen en door te geven was vergeten. Dr. Mikao Usui geloofde stelling in deze manier van genezen en hij deed er in het midden van de achttiende eeuw onderzoek naar. Hij ontdekte via aantekeningen van een leerling van Boeddha hoe hij moest werken en genezen met levens-energie en hij gaf er de naam Reiki aan. Nadat hij zijn geneeswijze een tijd beoefend had, realiseerde dr. Usui zich dat hij wel in staat was om zijn patiënten te genezen, maar dat steeds weer dezelfde mensen met dezelfde (of andere) kwaal terugkwamen en opnieuw om zijn hulp vroegen. Dit was voor hem de aanleiding om een korte cursus te ontwikkelen, waarin hij mensen leerde zichzelf te behandelen en ook om levensenergie door te geven aan anderen. Hierdoor was men niet langer afhankelijk van zijn behandelingen.

VOOR WIE IS REIKI

Reiki is er voor iedereen. In de praktijk werken mensen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden en levensovertuigingen met Reiki. Reiki staat los van geloof of filosofie. Er is geen speciale vooropleiding, kennis of vaardigheid voor nodig. Je hoeft er ook geen “talent” voor te hebben.

Een ieder die met Reiki in aanraking komt en er ervaring mee opdoet, deelt de verwondering over wat Reiki met ons en onze omgeving kan doen.