home
 
WIE BEN IK

Mijn naam is Bertha de Boer, ik ben in 1954 in Zaandam geboren. Tot mijn verhuizing in 1992 naar het oosten des lands werkte ik daar als medisch secretaresse. Omstreeks diezelfde tijd werd mijn aandacht getrokken door een klein boekje dat over Reiki ging. In 1994 deed ik mijn eerste graads cursus en in 1995 volgde de tweede graads cursus. Daarna volgde een ware “zoektocht”, ik deed een tweejarige opleiding voor Tarotist, ik studeerde psychosynoptologie, leerde Hebreeuws en Grieks. Uiteindelijk begon ik aan de opleiding psycho-energetisch therapeut, een opleiding die ik niet af zou maken omdat het was of “iets” mij steeds meer in de richting van het Reiki Masterschap begon te duwen.

In het jaar 2000 begon ik aan deze opleiding en na het afronden hiervan werd ik op het mooie Griekse eilandje Poros ingewijd tot Reiki Master. Nu ben ik Traditioneel Usui Reiki Master, opgeleid in de traditie van het oorspronkelijke Usui Systeem van natuurlijk genezen. Volgens dit systeem geef ik cursussen en opleidingen.

Naast mijn werk als Reiki Master werk ik als vrijwilliger in een hospice, een gasthuis dat zorg en ondersteuning geeft aan mensen die in de laatste fase van hun leven zijn gekomen en voor wie verzorging thuis niet meer mogelijk is. Dit is enorm fijn en dankbaar werk en ik doe het met liefde en plezier.

REIKI MASTER BERTHA DE BOER
Wagnerstraat 16
6904 JT Zevenaar
Telefoon: 0316 – 343810
www.reikihuisgelderland.nl
e-mail: info@reikihuisgelderland.nl

Reiki, Tarot, reïncarnatie, de kosmos, chakra’s en aura’s, allemaal van dat soort “dingen”. Het zei me allemaal weinig. Druk met het gezin, werken in de gezondheidszorg én een eigen zaak opbouwen. Het leven bestond uit het gezin en werken, werken, werken.

Tot op een dag ergens in 1991 denk ik, we zouden met het gezin op vakantie gaan. In alle drukte was ik vergeten een boek voor onderweg mee te nemen. Op de luchthaven rende ik nog even een boekwinkel binnen en graaide een boek van een van de schappen, de omslag leek me wel wat. Eenmaal in het vliegtuig haalde ik het boek uit de zak en ik zag dat ik een boek van Shirley MacLaine had gekocht. De titel: “Op glad ijs”. Een beetje geïrriteerd vroeg ik me af waarom ik nou juist dat boek had gekozen, het ging over meditatie, karma, mediums, helende energieën etc. Allemaal dingen die me weinig of niets zeiden; het is het verhaal van de spirituele zoektocht van Shirley MacLaine zelf. Al lezend werd mijn interesse toch wel gewekt en ik raakte zo geboeid dat ik het boek snel uit had, en opnieuw las, en nog eens, en nog eens. Toen we terugkwamen van vakantie kwam ik “toevallig” iemand tegen die een eerstegraads cursus Reiki had gedaan. Ze behandelde mijn schouders en nek omdat ik een forse RSI had en veel pijn. Tot mijn verbazing werden mij klachten minder.

In diezelfde periode kwam ik in de ziektewet terecht en later in de WAO. Ik had heel veel lichamelijke klachten en moest daardoor meer en meer inleveren. Later zou blijken dat ik een vorm van reuma heb. Ik viel in een diep gat, altijd gewerkt en nu was ik op een punt aangekomen waarop ik niet veel meer kon. Eén arm in het gips om hem rust te gunnen, lopen met een stok en soms moest ik zelfs van een rolstoel gebruik maken om langere afstanden te kunnen overbruggen.

In 1992, na de verhuizing van het westen naar het oosten van het land, en nog steeds zittend in die diepe put, begon ik te lezen. Omdat door het boek “Op glad ijs” boek mijn interesse had gewekt voor wat het “paranormale” wordt genoemd, las ik alles wat los en vast zat over die onderwerpen. Op een dag kreeg ik een klein boekje over Reiki in handen, het “Reiki groeiboekje” van Arie Luijerink, een Reiki Master uit Zaandam (daar had ik nota bene gewoond en ik kwam er net vandaan). Ik heb zijn boekje in één ruk uitgelezen en met daarna meteen opgegeven voor de eerstegraads cursus omdat ik “dat” ook wel wilde leren. Die eerstegraads cursus Reiki heeft heel veel met me gedaan. Voor die tijd zat ik vaak in de put en was ik heel verdrietig om de dingen die ik niet meer kon. Na de cursus en het behandelen van mezelf begon ik te leren zien dat er nog zoveel leuke dingen overbleven die ik wel kon doen; leren bijvoorbeeld.

Ik begon aan een paar pittige HBO-opleidingen. Een tweejarige beroepsopleiding voor Tarotist, een opleiding waarin ik heel veel leerde over filosofie, (para)psychologie, astrologie en religies. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open.

Omdat ik inmiddels heel graag ook de tweedegraads cursus Reiki wilde doen werd ik gastvrouw voor Arie. Arie gaf in mijn huis cursussen, ik wierf studenten. De vergoeding die ik daarvoor kreeg gebruikte ik om mijn eigen cursus te kunnen betalen. Ik deed de cursus in 1994. De inwijding in de tweede graad was heel mooi, ik denk dat dat is wat ze een “mystieke ervaring” noemen. Tijdens die inwijding werd ik een hele grote vogel die met gespreide vleugels over bossen en heuvels zweefde, dat gaf een absoluut gevoel van bevrijding en vrijheid. Met de tweede graad van Reiki heb ik heel veel narigheid en oude vastgeroeste emoties uit het verleden kunnen opruimen, ik overwon ook nog een paar angsten die me soms behoorlijk in de weg zaten. Ik bleef gastvrouw voor Arie omdat ik dat ontzettend fijn vond om te doen, daarnaast zette ik me in als vrijwilliger voor één van de crisisdiensten van Arie.

Na mijn Tarotopleiding begon ik aan de opleiding psychosynoptologie, een alternatieve en holistische vorm van psychologie die lichaam, ziel en geest als éénheid beschouwt. Aansluitend hierop startte ik met de opleiding psycho-energetisch therapeut, een opleiding die goed aansloot bij de vorige opleiding. Maar……… ik zou deze opleiding niet afmaken. Aura’s lezen en chakra’s healen, het lag me niet echt, ik kon er niet mee uit de voeten. Het enige wat ik wilde was simpelweg mijn handen neerleggen en de energie laten stromen. Mijn docenten waren niet zo blij met mijn “aanpak” maar mijn medestudenten genoten er zichtbaar van. In 2001 besloot ik met deze opleiding te stoppen omdat ik meer en meer het gevoel had dat ik Reiki Master wilde worden. In september van dat jaar had ik een gesprek met Arie en hij zei: “zo, ben je er eindelijk achter?”. Ja Arie, ik was er eindelijk achter, ik wilde me wijden aan het leren van Reiki aan anderen, ik wilde mijn ervaringen en kennis overdragen en delen, anderen vertellen wat me zo boeit en fascineert, hoe Reiki mijn eigen leven veranderd en verrijkt heeft. Het heeft me zoveel sterker gemaakt en het heeft me laten zien dat er zoveel dingen mogelijk zijn. Het voorgaande schreef ik op de laatste ochtend van het jaar 2002, wetende dat ik op 17 februari 2003 (mijn 49e verjaardag) op Poros in Griekenland (mijn favoriete plekje hier op aarde) ingewijd zou worden tot Reiki Master.

Inmiddels is het bijna 2007 en het Reikihuis Gelderland bestaat zo’n vier jaar. Het geven van mijn eigen eerstegraads cursus was spannend en tegelijk heel ontspannend. Ik koester nog steeds hele fijne herinneringen aan dat eerste cursusweekend, het voelde als een voorrecht zelf mensen in te mogen wijden in Reiki. Nu ben ik dus een paar jaar en een fors aantal cursisten en ervaringen verder in de tijd. Wat is dat snel gegaan.

Mijn eigen groeiproces heeft zich na die mooie inwijding tot Master verder doorgezet, soms met vallen maar altijd weer met opstaan. Ondanks het vallen en opstaan kan ik met een gerust hart zeggen dat ik intens dankbaar ben en nog steeds geniet van de leuke, fijne en soms ook ontroerende dingen die mij als Reiki Master overkomen. Het geeft me nog steeds heel veel voldoening

Mijn zoektocht begon met een boek dat me bij “toeval” in de schoot werd geworpen, en eindigt daar waar ik me thuis voel, bij Reiki.